Προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο 17-18 Σεπτεμβρίου 2018



Η προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο, που διοργανώνει κάθε χρόνο η κ. Κατερίνα Σπαθί, ξεκινάει με την αναχώρηση του Λεωφορείου από την Πλατεία του Κόρφου στις 17/8 στις 5 το πρωί  για το Λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί για την Τήνο


Φτάνοντας στο λιμάνι της Τήνου, ο Ναός της Μεγαλόχαρης, σκαρφαλωμένος στο λόφο, σε υποδέχεται ολόλαμπρος δεσπόζοντος πάνω από όλη τη Χώρα, χωρίς να την πλακώνει. Ο ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος προς την Παναγία ξεκινάει από το λιμάνι. 

Στην πραγματικότητα ο Ναός είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα, που αποτελείται από την κυρίως εκκλησία της Παναγίας, παρεκκλήσια, μουσεία, αίθουσες μονίμων εκθέσεων, το μαυσωλείο του Τορπιλισμού της Έλλης και γραφεία.

Μόλις περάσουμε την πύλη στα δεξιά μας θα συναντήσουμε το παρεκκλήσι όπου γίνεται η παραλαβή των λαμπάδων. Στη συνέχεια θα ανεβούμε τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και θα βρεθούμε σε μια τεράστια αυλή, που οι περισσότερες γωνιές της είναι σκιερές. Είναι αδύνατο, ακόμα κι αν βρεθείς εκεί όχι από θρησκευτική πίστη αλλά από απλή τουριστική περιέργεια να μην νιώσεις την γλυκιά υποβολή του χώρου.

Η πρώτη στάση είναι στο ισόγειο όπου υπάρχει ο Ναός της Ευρέσεως, τον οποίο ξεκίνησαν να χτίζουν οι Τηνιακοί – πριν βρεθεί η θαυματουργή Εικόνα στις 30 Ιανουαρίου 1823 - αμέσως μετά το όνειρο της μοναχής Πελαγίας, στην οποία σύμφωνα με την παράδοση εμφανίστηκε η Παναγία και της ζήτησε να «βρουν το σπίτι της».

Μέσα στο ναΐσκο υπάρχει το ακριβές αντίγραφο της εικόνας, το οποίο καλλιτεχνήθηκε το 1850, και το οποίο και θα δούμε καθώς η θαυματουργή εικόνα είναι ολοκληρωτικά σκεπασμένη από τις προσφορές των πιστών.

Από πάνω ακριβώς, και ανεβαίνοντας μια μαρμάρινη σκάλα, θα βρεθούμε στον κυρίως Ναό της Παναγίας της Τήνου, ο οποίος κατάλευκος, λιτός και ενταγμένος μέσα στον περιβάλλοντα χώρο, δεν προκαλεί το μάτι με περιττές πολυτέλειες και κραυγαλέες μεγαλοπρέπειες.

Η εικόνα, που χρονολογείται από τον 7ο μ.Χ. αιώνα, όπως είπαμε δεν είναι ορατή, συγκεκριμένα το θέμα της δεν είναι ορατό. Βρίσκεται σφραγισμένη αεροστεγώς μέσα σε μια χρυσή θήκη για να μη φθείρεται το ξύλο της και τη σκεπάζει ένα τζάμι το οποίο καθαρίζει σχολαστικά και πολύ συχνά ένας υπάλληλος. Η εικόνα κάθε βράδυ μεταφέρεται από τους ιερείς και φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το προσκυνητάρι και είναι καλυμμένο μ' ένα βαρύτιμο κόκκινο ύφασμα.
Αμέσως μετά ο καθένας θα καταλύσει όπου έχει επιλέξει για διανυκτέρευση
Η επιστροφή για τον Κόρφο θα γίνει στις 18/8 στις 2 το μεσημέρι

Για περισσότερες πληροφορίες στο 698 620 4420 κ,Κατερίνα Σπαθί




Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 60 ευρώ / άτομο

Δεν περιλαμβάνει διαμονή και φαγητό


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΦΟΣ LIVE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΙΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΛΙΔΕΣ